Getuigenissen

Davy Schraepen uit Peer contacteerde mij met zijn loopbaanvragen.

Op dat moment was hij zelfstandige bakker en wegens de stopzetting van zijn zelfstandigheid omwille van fysieke klachten, wilde hij te weten komen wat hij nog kon doen.

Dat wat hij in het verleden deed als werknemer in de bouw, kon omwille van zijn fysieke beperkingen niet meer. Maar wat dan wel?

Davy vertelt nu vol trots over zijn ondernomen loopbaanstappen.

‘Toen ik Selma belde, wist ik het even niet meer. Wat wil ik nu? Wat kan ik nog? Ik had totaal geen idee welke richting ik moest uitgaan.

Reeds in ons eerste gesprek haalde Selma haar vergrootglas naar boven. Ik deed een uitspraak waar zij op inpikte. Ze ontrafelde het helemaal en bracht me verder op ideeën. Ik was vooral onzeker of het allemaal wel mijn ding was en hoe ik ermee aan de slag moest.

Eens buiten met enkele actiepunten, ging ik hoopvol van start.

Ik kon letterlijk ervaren of deze nieuwe weg iets voor mij kon zijn. Ik contacteerde de noodzakelijke instanties, deed wat ik moest doen om bepaalde mogelijkheden te creëren en zo ging het balleke aan het rollen.

Intussen schreef ik mij in voor een tweejarige opleiding als graduaat orthopedagogische begeleider. Ik startte met een geheel nieuw hoofdstuk. Dankzij mijn vrijwilligerswerk wist ik dat de job als opvoeder en begeleider helemaal bij mij past. Er zijn enkele leerpunten en daarin hoop ik vooral te kunnen groeien in mijn opleiding. Ik kijk er alvast naar uit om te starten en er later in te werken.

Selma was meer dan een loopbaancoach. Door haar gerichte vragen en eerlijke bevindingen, kon ik met mezelf aan de slag. Nu ervaar ik een hele andere kijk op werk en leven.

Zelf had ik nooit gedacht dat hetgeen me aantrok in een job, in het begin een gedachte dat ik opwierp, mij nu met zoveel stappen verder in deze richting kon doen kijken én er in kon doen staan.

Ik heb meer in mezelf dan ik dacht. Ik kan meer dan alleen maar het bekende.

Naar de loopbaanbegeleidingssessies ging ik altijd graag. Ik kon bij Selma ook alles kwijt. Ik kon open zijn, mezelf zijn en ook vertellen over hetgeen ik mee worstelde.

Voor mij een meer dan geslaagd traject om de rest van mijn toekomst mee vorm te kunnen geven.

Davy

‘Ik wilde weten wat mijn kwaliteiten zijn en of ik deze optimaal kan benutten in mijn huidige job. De twijfel ontstond bij mezelf na een reorganisatie op het werk.

Doorheen het loopbaanbegeleidingstraject besefte ik dat ik meerdere mogelijkheden heb. Dat mijn waarden en normen in combinatie met mijn persoonlijkheid en talenten passen bij meerdere jobs.

Sinds het afstuderen, solliciteerde ik niet meer, dus daar kon ik ook wel hulp in gebruiken. Ik stelde mijn motivatiebrief en CV op en kreeg er hulp en feedback bij van Selma.

De focus van de begeleiding lag vanzelfsprekend op mijn loopbaanvragen, maar doordat de sessies ingevuld werden door het stilstaan bij wie ik ben, wat ik wil en wat ik allemaal kan, groeide ik persoonlijk systematisch. Door het stilstaan bij dit alles kreeg ik ook meer zelfvertrouwen en durfde ik meer te doen.

Bij het bespreken van mijn kerntalenten zat ik er met mijn mond open bij. Van verbazing. Het is ongelooflijk juist en zo frappant wat daar allemaal mee duidelijk wordt.

Loopbaanbegeleiding zou eigenlijk iedereen eens in zijn carrière moeten doen, vind ik. Gewoonweg om te weten of het werk dat je doet je nog voldoende energie geeft en je er genoeg voldoening uit haalt.

Selma speelt als loopbaanbegeleider kort op de bal. De info dat ze geeft is duidelijk en gestructureerd. Dit alles doet ze terwijl ze rust uitstraalt. Het viel me erg op dat ze haar job met heel veel liefde doet. In alles wat ze zegt en in handelt was dit voor mij opvallend merkbaar en voelbaar.

Ik ben tevreden over mijn loopbaanbegeleiding.’

– Kirsten Camps –

‘Na een zeer zware beproeving op privévlak in de afgelopen jaren, was ik klaar om mijn werk en leven terug in handen te nemen. Ik wilde mijzelf wat meer op de voorgrond plaatsen en de behoefte om iets te beteken voor de mens en maatschappij verder te onderzoeken.

Er sluimerden wel ideeën, maar heel concreet zag ik het niet voor mij. Ik wist ook niet hoe ik er aan moest beginnen. Op dat punt contacteerde ik Selma voor loopbaanbegeleiding. Ik had haar begeleiding nodig voor een extra duwtje om zo de juiste keuze te kunnen maken.

Selma sloeg de nagels op de kop in ons allereerste gesprek al. In datzelfde gesprek kwamen we ook tot concrete actiepunten.

Thuis aangekomen vertelde ik mijn vrouw Linda wat er tijdens de loopbaanbegeleidingssessie werd besproken om snel daarna in actie te schieten.

Ik belde de nodige instanties op om mij verder te informeren over de formaliteiten, stapte naar de organisatie waarvoor ik graag zou willen werken en toen ging alles in stroomversnelling vooruit.

Slechts 1 week later stond ik letterlijk in mijn nieuw avontuur. Terwijl ik eigenlijk nog maar in de onderzoeksfase zat, kwam ik op de juiste plek, op het juiste moment bij de juiste werkgever. Ongelooflijk was het en overweldigend ook.

Ik hield Selma in tussentijd per mail op de hoogte van de vooruitgang. Ik moest mijn blijdschap met haar kunnen delen.

De volgende sessie stond ik bij Selma met het nieuwtje dat ik intussen mijn contract tekende bij de werkgever waar ik zelf naartoe stapte. Selma was diegene die overweldigd werd deze keer.

Ik ben zó dankbaar dat dit geluk mij gegund is en de blijdschap dat ik ervaar is onbeschrijflijk. Ik sta met beide voeten in een ander (werk)leven. Ik ben dankbaar dat ik mijn blijdschap en deze progressies nog met mijn vrouw kan delen, gewoon omdat ze er nog is om te kunnen delen. Vooral dit stemt me gelukkig. Het geeft me dubbel zoveel vervulling. Het is een mooie afsluiter van een lijdensweg.

Ik wil de boodschap aan anderen geven dat ze ervoor moeten durven gaan, gewoon doen. In het onbekende springen gaf ook mij stress. De zekerheid valt even weg, maar put kracht uit jezelf en andere dingen om die onzekerheden te trotseren. Het is maar een korte periode dat je moet doorbijten.

Loopbaanbegeleiding kan ik iedereen aanraden. Selma is een warm persoon en leeft mee. Ze geeft je dat extra duwtje om de dingen te doen die je anders niet zou durven doen. Haar aanpak was een stimulans om er voor te gaan voor mij. Ze weet je ook zo ver te krijgen dat je de dingen doet die er voor nodig zijn om vooruit te geraken. Twijfel dus niet te lang om loopbaanbegeleiding aan te vragen, zou ik zeggen.’

– Bart Vrolix –

‘Op aanraden van een vriendin kwam ik bij Selma terecht voor loopbaanbegeleiding. Op een zeer korte tijd zorgde Selma voor de welgekomen inzichten waardoor ik sneller en gemakkelijker knopen kon doorhakken. Dat er iets moest veranderen, dat was zeker.

De omgeving waarin ik deed wat ik deed gaf aan dat er geen verandering kon komen in de omstandigheden, waardoor ik mijn conclusies diende te trekken. Helaas kon ik de omgeving niet veranderen, dus moest ik er zelf mee aan de slag.

Ik koos voor mijn gezondheid en mijn wens is dat ik iedere dag met plezier ga werken.

Momenteel werk ik in mijn eigen bouwbedrijf als all-round medewerker en kan ik helemaal mijn eigen ding doen.

Zelf twijfelde en wachtte ik te lang om loopbaanbegeleiding in te schakelen, tegen anderen zeg ik dat ze dat zeker moeten doen en niet moeten wachten.

Ik vond de sessies bij Selma plezant. Ze hielpen mij mijn eigen weg terug te vinden en mijn zelfvertrouwen te herwinnen. Ik sta veel sterker nu. Over de begeleiding die ik kreeg, ben ik heel tevreden. De gesprekken waren altijd aangenaam. Selma draait niet rond de pot, ze is recht voor de raap, benoemt de zaken zoals ze zijn en daar houd ik van. Dat bracht mij ook het verste.’

– Gunther Vaes –

‘Een tijdje geleden zat ik met heel wat twijfels in verband met mijn job. Ik voelde dat er dingen moesten veranderen, maar ik wist niet goed wat en hoe.

Op dat moment contacteerde ik Selma met mijn bekommernissen omtrent mijn job.

Kort na het gratis telefonisch kennismakingsgesprek, waarin Selma mij advies gaf om met de dingen die op dat moment gebeurden constructief om te gaan, gingen we van start met de loopbaanbegeleiding.

Om antwoorden op mijn loopbaanvragen te kunnen krijgen, deden we de kerntalentenanalyse. Deze methode gaf op een zeer korte tijd heel wat inzichten over mijzelf en over hetgeen zich afspeelde op dat moment. Ik leerde door deze methode in te zetten wie ik ben, welk potentieel ik heb en wat mij drijft en wat niet.

In de sessies werkte Selma op maat. Iedere sessie kwam ik met vragen, bekommernissen, dingen die nog onderzocht dienden te worden om mijn carrièrekeuzes en richting te kunnen bepalen. Ik ging aan de slag met de actiepunten die daaruit voortvloeiden.

Intussen vond ik mijn weg. Heel vreemd, maar ‘ineens’ kwamen opportuniteiten op mijn pad die helemaal passen bij mijn energiegevers en mijn kerntalenten. Momenteel is de turbulentie verleden tijd, al besef ik dat ik nog lang moet werken en heel wat mogelijkheden heb tot aan mijn pensioen.

Voor nu, in mijn levensfase van nu, ben ik vooral op zoek naar de juiste balans tussen mijn gezin en mijn werk. Ik geniet van alles wat ik doe in kader van mijn nieuwe job en de mensen waarmee ik werk, én ik geniet van mijn kinderen en mijn gezin. Die balans bewaak ik sterk en stem mijn keuzes af op wat voor mij écht belangrijk is in mijn werk en werkleven.

Ik raadde loopbaanbegeleiding bij Selma reeds aan bij een vriendin. Ik hoop dat ook zij met de begeleiding haar weg of antwoorden op haar bekommernissen zal vinden. In ieder geval is het de investering in jezelf meer dan waard. Alles wat we bespraken in de sessies en waarmee ik aan de slag ging, neem ik nog lang mee in mijn levensloopbaan.’

– Kathleen –

‘Ik contacteerde Selma omdat ik in de knoop zat met het gebrek aan een gezonde balans tussen mijn werk- en privéleven. Mijn hoofdberoep en mijn bijberoep doe ik nog steeds héél graag, maar het evenwicht was zoek. Ik zat in de twijfel of de combinatie van mijn jobs mij echt wel gelukkig maakte.

Tijdens de loopbaanbegeleiding bleek al snel dat de taakinhoud wel goed zat, maar ikzelf werd geleefd door het evenwicht dat zoek was.

Om dat evenwicht te herstellen diende er heel wat te gebeuren. Als people pleaser en ja-knikker vond ik het verschrikkelijk spannend om de aandacht naar wat ikzelf nodig had te richten. Met Selma ging ik echter stap voor stap aan de slag.

Zowel externe zaken, als anderen, als mezelf begrenzen en overzicht creëren in mijn dagen, weken en maanden, dat bleek noodzakelijk om de balans te herstellen. De mensen die ik daarvoor nodig had aanspreken, mijn werkregime omgooien en herstructureren, alles wat er nodig was om het evenwicht te verkrijgen of te herstellen, daar ging ik met de nodige (groei)pijnen heel concreet mee aan de slag.

Als ik nu terugkijk op wat ik deed en wat het resultaat is van mijn acties op amper een half jaar tijd, dan kan ik alleen maar fier zijn op mezelf. Ik zie én voel nu waar ik dien te begrenzen en nog belangrijker wat ik dien te doen om te begrenzen. Ineens was de klik er en toen gebeurde er veel.

De rust die nodig was in mijn werk-en privéleven is er nu. Ik heb meer overzicht, duidelijkheid, een nieuwe werkregime en meer zelfvertrouwen overgehouden aan de begeleiding. ‘Hoe kan ik meer balans krijgen tussen mijn werk- en privéleven?’, was mijn loopbaanvraag en het resultaat is voor mij meer dan geslaagd.

Ik vertel vaak over Selma en haar begeleiding. ‘Ze is een zotte fluit en ik ga bij haar vooruit’, zeg ik dan al lachend. Haar manier van inzichten geven, de dingen die ze aanhaalt, hoe ze het brengt en de oplossingen die ernaast worden gelegd, dat zette mij aan om in actie te schieten.

Loopbaanbegeleiding is niet enkel om van werk te veranderen, zoals ik al zei. Ik vind het belangrijk dit te herhalen, want ook ik leefde met die veronderstelling. Het geeft zoveel inzichten, creëert rust en geeft de nodige support om te handelen. Ik heb er enorm veel aan gehad. En de tips en tricks die ik leerde door ze te doen en het effect te ervaren, neem ik verder mee.

Eentje die ik zeker niet ga vergeten, om het in termen van Selma te zeggen: ‘Hoe concreter, hoe beter.’’

– Isabel Colaers –

Getuigenissen